Мистецтво пряникобудування
Будівництво пряникових будиночків – скажу я вам – справа непроста.
Але така захоплююча!
Якщо один раз спробував – вже так просто не зупинишся. Тому що тут є де розвернутися фантазії, докласти руки і розкинути мізками. Адже пряниковий будиночок недостатньо спекти – головне – його зібрати! Ми з дівчатами вибрали на зображенні в Інтернеті найкрасивіший будиночок і найсмачніший, на наш погляд, рецепт. Але на будиночок треба не дивитися, а зробити для нього викрійку. Для цього треба подумки розібрати його на частини, і ці частини накреслити на папері.
Робити креслення можна в той час, коли готове тісто лежить в холодильнику.
Наш рецепт такий:
100 грам масла вершкового;
100 грам смачного ароматного меду;
2,5 склянки борошна;
3 яйця;
чайна ложечка соди;
склянка цукру;
кориця, гвоздика, імбир, мускатний горіх, і що Вам ще подобається – по щіпці.
І все!!
Спочатку розтираємо мед із содою. Він повинен від цього стати світлішим. Потім додаємо туди масло, розтираємо ще. Потім – вбиваємо 1 яйце, акуратно відокремлюємо білки 2-х інших яєць в окрему мисочку, а жовтки додаємо в наше тісто. Насипаємо півсклянки цукру, перемішуємо. Тепер потрібно всипати борошно. Якщо його просівати через сито, пряники будуть більш легкими. Тісто змішуємо спочатку ложкою, потім місимо руками. Коли воно стане однорідним, ставимо його в холодильник. А самі – займаємося кресленням.
Ось тут і приходить час змістовного спілкування з дитиною. Тому що будь-яка неточність в його кресленні може викликати проблеми при збірці конструкції. Дозвольте дитині зробити помилку! Пряник потім можна буде підрізати, а дитина отримає наочний урок.
Коли креслення готове, можемо діставати тісто і розкачувати його шаром приблизно 3-4 міліметри – воно підніметься в 2 рази. Це краще робити на пергаменті, на якому ви будете випікати пряник. Випікається він швидко – не більше, ніж 15 хвилин.
За цей час ми збиваємо білки в міцну піну, поступово додаючи туди цукор. Це буде наш будівельний цемент, сніг і штукатурка.
Дамо частинам охолонути, і починаємо збірку.
Спочатку – стіни. Можна їх по-перше прикрасити, а потім вже – збирати. Але ми, як недосвідчені будівельники, розписували вже готовий будиночок. Дах взагалі краще крити наступного дня. Але сьогодні його можна прикрасити – розписати білковим кремом, викласти мигдалем. Шоколадками, або, як зробили ми – смачними пластівцями фітнесу. Ми хотіли, щоб пряника вистачило на всіх, тому накреслили занадто великий будиночок. Пряникове тісто ніжне, і дах прогнувся.
А в будиночку у наших друзів дах трохи «поїхав». Напевно, вони зробили його надто крутим.
А ще одні друзі зробили черепицю з чистого мигдалю.
Це не просто будиночок, а ціла композиція, яку наші московські друзі створили спеціально для благодійної виставки.
Пряник виходить дуже смачний і неймовірно ароматний. У будинку ним продовжує смачно пахнути ще кілька днів після того, як з’їдено останній шматочок. І ось ми, очманівши від успіхів, вирішили зробити… пряниковий корабель. Так що тепер освоюємо основи пряникового кораблебудування!
Все це не так жахливо, як здається. Треба тільки весь час “думати пряником” – пам’ятати, яке у нас тісто, що можна з нього зробити, а що – ні. Наприклад, гнути його – важко, воно крихке. Значить, об’єм треба створювати якось інакше. Так що включайтеся в наше товариство пряникових будівельників, не пошкодуєте!
Ви милувалися пряниковими будиночками,
які зробили Геннадій і Марія Краківські,
Анастасія і Катерина Миргородські, і ми з Марусею