Скарби дитячоі бібліотеки

Бесіди з поетесою Ганною Яновською. Частина друга

«Дуже важливе завдання, яке ставила перед собою дитяча радянська література, – це підготувати дитину до життя так, щоб вона була до нього адаптована і позитивно сприймала те, що навколо можна позитивного побачити. У полі орють, моряки в морі плавають, будинок будують…»

– Для чого ходити з дитиною до бібліотеки, коли вдома є багато гарних книжок? Та й в інтернеті сьогодні можна знайти майже все…

– Ходити в бібліотеку з дитиною можна і треба! Коли моїй Валі ще й двох років не було, ми пішли і записалися. Ну, мало того, що я, як доросла людина, давно багато дитячих книжок і не бачила, – там познаходила купу всякого добра, яке просто самому приємно в руки взяти. Я, наприклад, знайшла книжку свого дитинства про Нігерію. Там такий був Лев намальований, в африканському етнічному стилі, такий геометричний трошечки, з цяточками… Там була така казка – цей  сюжет у Європі відомий: здається, селяни виставляли сторожа, який мав всіх покликати, як прибіжить вовк. А той спочатку всіх дражнив і кликав просто так. І, коли по-справжньому прибіг вовк, його не послухали… Ось там така сама казка про лева. Але чудово проілюстрована.

Реве віл на сто гір

Прочитала, як звали художницю, яка ілюструвала книжки, що на мене у моєму дитинстві дуже велике враження справляли. Це – Валентина Мельниченко. Що з нею, яка вона, я уявлення не маю…

В моєму дитинстві, і раніше, в 70-ті роки оці два ринки масової і артхаусної літератури були об‘єднані,  оскільки ринку як такого не було. Тобто все це була одна дитяча література. Був художник, у якого робота, був письменник, який інколи у видавництво щось дає, був редактор у видавництві. Часто абсолютно геніальні художники там працювали.

Ось ця книжка – це наша – це  з мого дитинства, я її просто зберегла.

Загадка про двері:

Стоїть на дорозі, усім заважає,
Хто йде, той штовхне,
А з дороги ніхто не приймає.

Зараз намагаються робити книжки, де загадки аналогічно проілюстровані. Дуже складно загадку проілюструвати так, щоб і не одразу відгадав, і щоб воно красиво виглядало, і щоб відгадка тут вичитувалась. Ось загадка про віник. Стоїть купа предметів, які теж живі, і можна ще подумати – віник  там є відгадкою, чи не віник… Може це там, не знаю, кочерга або сокира. Це взагалі прекрасна художниця, вона ілюструвала українські казки, колискові – ось тут лежить книжечка з колисковими.

Колискові

Колискові. Ілюстратор Валентина Мельниченко

Це теж така пам`ять мого дитинства, там котики є, оцю картинку дуже добре пам`ятаю. Українські народні казки вісімдесят якогось року, велику книжку з її ілюстраціями зараз у бібліотеках можна знайти…

Я розумію, що в ситуації Радянського Союзу людині, яка працювала так, регулярно доводилось робити те, що називається «викуп голови», щоб не мати особливих неприємностей. Тобто я в той же бібліотеці знаходила книжку під назвою «Рідна Вітчизна»,  де вірші про Радянський Союз і про Перше Травня… Її теж ілюструвала Валентина Мельниченко. Картинки теж із такими симпатичними дітьми, які з повітряними кульками, з прапорцями ходять, в народних костюмах різних народів, шпаківні вішають, щось там ще роблять…

12 місяців

Були такі календарі-щомісячники «Дванадцять місяців», які теж оформлювали команди художників. Нещодавно бачила за 76-й, по-моєму, рік календар, який, в тому числі, оформлювала Валентина Мельниченко. Там ось сторінка присвячена, скажімо, Січню. Ну намальовано, як  діти вішають годівничку,  зліпили сніговичка, десь в куточку білочка з дупла дістає гриб… У Травні намальовано, що дерева цвітуть, квіти, трудящі їдуть святкувати Перше Травня, але це дуже естетичні діточки, які з кульками, прапорцями… все воно дуже живе, веселе, воно дуже ЛЮДЯНЕ.  Я думаю, що такі художники виживали за рахунок роботи,  в тому числі, над подібними темами.

А стилів було – страшна кількість скільки! Цю книжку теж ми брали в бібліотеці . Вона 81-го року видання. Це художник теж класний був – Володимир Чапля.

Ілюстрації Володимира Чаплі

Він працював і на «Детскую литературу» в Москві, і на «Веселку».  У книжці про крижину, наприклад, є оповідання про китеня, яке корабель переплутало зі своєю мамою, і моряки не могли розібратись, чого воно біля корабля крутиться, потім його мама знайшла.

Ганна Яновська

До речі, чому треба ходить в бібліотеку? Що було в радянській дитячій літературі – і чого практично немає зараз? Зараз дуже багато яскравих цікавих дитячих книжечок, але щоб там було видно різні заняття дорослих,  дуже складно знайти. Оце книжка, наприклад, для дошкільного віку про моряків в Північних морях. Сопки тут якісь, тайга, корабель іде… це така романтика… Мені здається, що радянські дитячі письменники прекрасно розуміли, в який вони ситуації перебувають і в який ситуації перебувають люди навколо. І що з ними буде, якщо вони напишуть про те, що їм в житті не подобається…

Дуже важливе завдання, яке ставила перед собою дитяча радянська література, – це підготувати дитину до життя так, щоб вона була до нього адаптована і позитивно сприймала те, що навколо можна позитивного побачити. У полі орють, моряки в морі плавають, будинок будують…

Дитяча поетеса Наталя Забіла

У Наталі Забіли  є величезні вірші про те, як будують будинок. От вірш «Тут буде дім», довгий-предовгий. Симпатичні діти дивляться, як копають котлован,  потім підходять, знайомляться з жінкою, яка працює на екскаваторі… Насправді, таких книжок про те, як і що роблять дорослі, зараз по-моєму дуже мало. Дітям створюють дуже цікавий, але такий напівфантастичний світ… Може я чогось не бачила, але те, що можна читати з зовсім маленькою трирічною дитиною про те, що як роблять дорослі, – мені не попадалося.. А в бібліотеку по це прийти – можна знайти.

– Мабуть, дорослі і самі не дуже розуміють, що вони зараз роблять! У 90-ті роки заходить учитель в клас і питає: «Ким працюють ваші батьки?» І тільки три-чотири дитини, мабуть, з тридцяти у класі можуть щось внятно відповісти.  Бо це неможливо було сказати – що вони роблять? Батьки ідуть кудись на роботу, потім приходять звідси з грошима. що вони там роблять? Як вони їх заробляють? Як розповісти трирічній дитині, що її тато домовляється з одними дядьками, що вони щось продадуть другим дядькам, а ті дядьки у них куплять. Що він робить?

– Домовляється. Про це так і можна розказать, але над цим дійсно треба подумати…

– Мені здається, що у письменників дитячих дуже складне становище зараз:  коли їм треба розповісти про звірів всяких, про їжачка – все вже давно відомо, і вони можуть розповісти про їжачка. А це треба відрефлексувати – цю зміну світу, яка відбулася, – вона ще не відрефлексована навіть дорослою літературою. А дитяча література – вона ж більш консервативна. Це треба ще зрозуміти – як про це розповісти дітям. Я себе уявила, як я буду розповідати дітям про нинішню роботу дорослих… Це дуже складно! Це ж не полярники! Де ото шукати цих північних моряків? Особливо в Україні… Де вони є? Ніде їх нема!

– Зате це видно, це дуже романтично, це по Діскавері показують.

– Так, це дуже романтично. Але де їх біля дому побачити?

– Біля дому можна побачити, як малярі фарбують будинок. При цьому купують у тьоті, яка приїхала з села, літрову пляшку молока і її п`ють. Самі ми як раз з малою і бачили. Так красиво: в червоних робах, така ось біло-зелена пляшка…

– Ну ось чудове до Вас завдання: написати, скажімо, в такій ігровій манері типа Абетки що-небудь про різні професії сьогоденні… Про те, що сьогодні можна розповісти.

– А це складно, в принципі. Я ось знаю ситуацію, коли зараз видають, наприклад, знов  в таких добротних видавництвах Абетку машинок! Машину на Щ придумати ж треба… – Але і така є!

–     Спасибі, Ганно! Наступного разу почитаємо нашим читачам – малим і дорослим – хороші дитячі вірші.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <img src="" alt="" class="">

http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://kids.sch.in.ua/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif